Kalau kita belajar Al-Quran, banyak perkara apa kita ini adalah saksikan atau apa kita lakukan sudah diterangkan di dalam Al-Quran. Walaupun kita tahu kyung kebaikan membaca Al-Quran, tetapi masih crowd intipati Al-Quran apa patut itupenggunaan pelajari. Mencapai mempelajari content kandungan Al-Quran, kita ini adalah lebih memahami world termasuk jugak perkara-perkara yang ditemui oleh fasih sains.

Anda sedang menonton: Ayat ayat sains dalam al quran

1. Kejadian manusia

*

Ahli biologi mengeksplorasi bahawa human terjadi daripada gabungan pembicara yang mendatangi dari air mani dan ovum (telur) apa dikeluarkan daripada ovari kaum hawa. Gabungan sperma dan ovum ini membentuk zigot apa seterusnya membentuk embrio. Proses dibentuklah ini kemudian diteruskan daripada segumpal darah sehingga bayi apa ada dalam kandungan ditiupkan roh.

Penemuan para ilmuwan west ini berlaku pada lima 1940 tetapi proses telah tertulis dalam Al-Quran sejak zaman Rasulullah S.A.W lagi. Ada antara ilmuwan memeluk Islam setelah mendapat untuk mengetahui bahawa kebenaran yang tertulis batin Islam dan ini demo betapa bagus Al-Quran.

Kejadian umat ​​manusia ini tertulis batin Al-Quran dan dalam surah apa berikut dingin jelas menerangkan sekitar manusia. Surah Al-Mukminun Ayat 12-14

12. "Dan sesungguhnya kalian telah menciptakan manusia dari suatu saripati (berasal) dari tanah."

13. "Kemudian kalian jadikan saripati itu air enthusiasm (yang disimpan) dalam tempat apa kokoh (rahim)"


14 "Kemudian waiting mani itu kita jadikan segumpal darah, lalu segumpal darah itu kita jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu kita jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu kita bungkus menjangkau daging. Kemudian Kami jadikan itu makhluk yang (berbentuk) lain. Maka Maha sucilah Allah, pencipta Yang most Baik."

2. Baris peredaran matahari dan bulan

*

Para saintis menemui bahawa planet-planet mengelilingi matahari manakala moon pula mengelilingi bumi. Mereka also menerangkan bahawa planet-planet dan bintang-bintang ini mempunyai mendayung peredarannya apa tersendiri. Penemuan oleh saintis ini merupakan satu penemuan apa begitu hebat.

Walaupun baik sekali mana pun penemuan ini, ia cantik tercatat dalam Al-Quran. Ndak itu sahaja, Al-Quran juga menerangkan fenomena alam ini mencapai begitu teliti satu per satu. Diterangkan di dalam Al-Quran bahawa matahari dan bulan bukan sahaja bergerak, tetapi ia mempunyai paksi atau garis peredarannya yang tersendiri. Begitu terperinci penerangan apa dijelaskan melalui Al-Quran namun masih ada penuh sesak yang tidak mahu beriman.

Penerangan ini tercatat dalam Surah Al-Anbiya ayat 33 dan surah Yasin ayat 38 such berikut:

"33. Dan Dialah apa telah menciptakan malam dan siang, matahari dan bulan. Masing-masing dari keduanya itu siklus di di dalam garis edarnya." Al-Anbiya

"38. Dan matahari berjalan di ruang angkasa peredarannya. Demikianlah ketetapan apa Maha Perkasa another Maha Mengetahui." Yasin


3. Makhluk semesta apa terus mengembang

*

Seorang ahli fizik daripada Rusia, Alexander Friedmann dan lancar kosmologi daripada Belgium, George Lemaitre mengeluarkan satu doktrin bahawa alam semesta terus berkembang dan doktrin ini disokong melalui data sama matematik. Penemuan yang berlaku pada awal abad ke-20 also disokong oleh dengan fasih kosmologi terkenal, Stephen Hawking dalam perjalanannya temukan permulaannya makhluk semesta.

Penemuan ini also tertulis batin Al-Quran mendemonstrasikan bahawa Islam merupakan agama yang benar kerana sudah crowd penemuan dijumpai yang sudah diketahui melalui umat Islam. Namun, menciptakan ini masih lagi noël berjaya meyakinkan ahli kosmologi yang rata-ratanya tidak mempercayai tuan atau atheis.

Surah Ad-Dariyat ayat 47 menerangkan sekitar berkembangnya alam semesta.

"47. Dan thiên itu kita bangun dengan kekuasaan (Kami) dan sesungguhnya kita benar-benar meluaskannya."

4. Rahsia Besi

*

Besi apa kita crowd manfaatkan days ini sebenarnya noël dibuat di bumi atau galaksi kita. Ini kerana bima Sakti apa kita tinggal pada days ini tidak mampu dan noël mempunyai struktur yang sesuai untuk menghasilkan besi. Acibe besi diturunkan setelah bumi ke ia dihasilkan di bintang-bintang luar yang sangat jauh.


Ahli astronomi moden juga menerangkan bahawa logam besi yang ditemukan di bumi sebenarnya berasal dari bintang-bintang raksasa di tempat luar. Logam bobot ini dihasilkan batin bintang-bintang raksasa ini disebabkan faktor kesesuaiannya menahan suhu apa tinggi dan sebagainya.

Rahsia besi ini siap tertulis batin Al-Quran koknya ayat ini dengan jernih menerangkan bahawa besi "diturunkan" ndak dijadikan. Dalam surah ini juga menjelaskan bahawa umat ​​manusia akan manfaat besi ini kerana "manfaat" yang ada besi keer sifatnya apa "kuat".

Potongan ayat Al-Quran daripada surah Al-Hadid ayat 25

"…Dan kalian turunkan besi apa padanya terdapat kekuatan apa hebat dan berbagai manfaat bagi human …."

5. Lid Jari

*

Manusia mempunyai tubuh badan apa berbeza setiap seorang walaupun terdapat 7 billion human di bumi ini. Malah ini just manusia zaman sekarang, noel dikira lagi manusia apa datang daripada zaman sebelum ini usai manusia hidup di bumi berapa ribu tahun yang lalu. Bayangkan setiap manusia ini mempunyai cap jari yang berbeza setiap orang.

Perbezaan cap jari ini dimanfaatkan oleh ahli ilmuwan karena mencipta alat-alat yang mampu mengesan lid jari setiap orang. Lid jari juga banyak digunakan buat meningkat tahap sekuriti di dalam pelbagai alat sebagai Iphone, kad pengenalan dan sebagainya. Kekuasaan Allah mencipta lid jari setiap orang di dalam bentuk berbeza ini sungguh bagus dan sangat unik.


Dalam ayat Al-Quran jelaskan menerangkan bahawa Allah mampu menyusun jari-jari kita mencapai sempurna dan noël satu lengkungan jari kita apa sama dengan orang lain walaupun pasangan kita sendiri.

Penerangan ini tertulis di dalam Surah Al-Qiyaamah ayat 3-4.

Lihat lainnya: Ada Pelangi Di Matamu Lirik Dan Chord Lagu Pelangi Di Matamu Milik Jamrud

"3. Apakah human mengira, bahwa Kami noël akan dikumpulkan (kembali) tulang belulangnya?"

"4. Bukan demikian, akibat Kami kuasa menyusun (kembali) jari jemarinya mencapai sempurna."

Masih kawanan ayat Al-Quran yang dapat menerangkan penemuan sains dan ~ no 5 pembuktian ini sahaja. Jika dari mereka berminat, boleh mencarinya di web agar kita dapat meningkatkan iman kita kerana penemuan ini berunjuk dan meyakinkan kita kyung kewujudan Allah.

sumber:Mujahidah Blog


sidik jari, al quran dan sains, rahsia besi, alam semesta mengembang, peredaran matahari, kejadian manusia, sains,