Pada awalannya kalian bawakan di sini ayat-ayat al-Quran yang dulu dalil kulli kepada prinsip-prinsip memberi keringanan dan toleransi batin Islam serta memahami haraj ataukah kesusahan. Ini kerana Islam merupakan agama yang tidak memberati umat mencapai perkara yang tidak mampu untuk dilaksanakan.

Anda sedang menonton: Cara ambil wudhu yang benar

Dalil-dalil ini tambahan merupakan asas kepada Manhaj al-Taisir (manhaj apa memudahkan) di dalam fiqh al-Islami, antaranya:

Firman Allah SWT:

لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا

Maksudnya: Allah noel memberati seseorang melainkan what yang terdaya olehnya.

(Surah al-Baqarah: 286)

Firman Allah SWT:

فَاتَّقُوا اللَّهَ مَا اسْتَطَعْتُمْ

Maksudnya: Oleh itu bertaqwalah kamu kepada Allah sedaya supaya kamu.

(Surah al-Taghabun: 16)

Firman Allah SWT:

مَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيَجْعَلَ عَلَيْكُم مِّنْ حَرَجٍ

Maksudnya: Allah noel mahu menjadikan kamu menderita sesuatu kesusahan (kepayahan).

(Surah al-Maidah: 6)

 

Firman Allah SWT:

وَمَا جَعَلَ عَلَيْكُمْ فِي الدِّينِ مِنْ حَرَجٍ

Maksudnya: Dan Ia noël menjadikan kamu beruang sesuatu memveto dan susah payah di dalam perkara agama.

(Surah al-Haj: 78)

Firman Allah SWT:

يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ

Maksudnya: (Dengan ketetapan apa demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan, dan Ia noël menghendaki kamu beruang kesukaran.

(Surah al-Baqarah: 185)

 

Penyakit atau kecederaan yang menimpa seseorang yang menyebabkan ketidakmampuan untuk berwudhu mencapai air disebabkan terms penyakitnya yang menghalang dari manfaat air atau kerana menjadi melambatkan kesembuhan di atas tubuh badannya, maka baginya hukum dibolehkan untuk bertayammum.

Ini sebagaimana firman Allah SWT dan sabda Nabi SAW, serta pandangan apa telah disebutkan melalui ulama dalam kitab masing-masing.

Dalam al-Quran Allah SWT berfirman:

وَإِن كُنتُم مَّرْضَى أَوْ عَلَى سَفَرٍ أَوْ جَاءَ أَحَدٌ مِّنكُم مِّنَ الغَائِطِ أَوْ لامَسْتُمُ النِّسَاءَ فَلَمْ تَجِدُوا مَاءً فَتَيَمَّمُوا صَعِيداً طَيِّباً فَامْسَحُوا بِوُجُوهِكُمْ وَأَيْدِيكُم مِّنْهُ

Maksudnya: Dan jika kamu sakit (tidak boleh kena air), atau batin pelayaran, atau salah seorang dari kamu datang dari tempat sampah air, atau kamu sentuh perempuan, sedang kamu noel mendapat waiting (untuk berwuduk dan mandi), maka hendaklah kamu bertayamum dengan negara - debu yang bersih, iaitu: sapulah maju kamu dan detik belah groep kamu dengan tanah - debu itu.

(Surah al-Maidah: 6)

Ayat diatas jelas demo akan pensyariatan tayammum kepada keadaan-keadaan manusia yang disebut di di dalam ayat di atas.

 

Al-Maraghi berkata: “Apabila kamu mengalami penyimpangan satu dari tiga keadaan ini such sakit atau batin perjalanan pemusafiran, atau noël menemui waiting sewaktu hendak menyucikan kedua-dua types hadas di atas, maka hendaklah kamu mencari debu ataukah dataran bumi yang suci daripada najis, lalu tepuklah kedua-dua memanggang sampai ke pergelangan tangan, menjangkau adanya terkesan debu tersebut.” (Tafsir al-Maraghi 3/1500).

Dalil hadis pula ialah, Rasulullah saw bersabda:

وَجُعِلَتْ لَنَا الأَرْضُ كُلُّهَا مَسْجِدًا وَجُعِلَتْ تُرْبَتُهَا لَنَا طَهُورًا إِذَا لَمْ نَجِدِ الْمَاءَ

Maksudnya: “Dijadikan bagi itupenggunaan seluruh bumi angkasa sujud, dan tanahnya pula berwujud bersuci selama ketiadaan air.

Riwayat Muslim (522)

Dalam fiqh matsuhaba Syafie ada menyebut tentang sebab-sebab membolehkan tayammum antaranya ialah kerana keuzuran apa menghalang dari keuntungan air.

Kami nukilkan di sini daripada al-Fiqh al-Manhaji:

Terhalang daripada benefit air kemiripannya ada halangan yang nyata, sebagai ada waiting di tempat apa berhampiran tetapi noël jauh dari situ pula ada musuh apa ditakuti, ataupun ada halangan syara’, iaitu such takut menggunakan air kerana bimbang terkena penyakit, dan melambatkan tangani itu penyembuhan. Dalam keadaan yang demikian, dialah bolehlah bertayammum dan tidak wajib keuntungan air. Ini berdasarkan sabda Rasulullah SAW sekitar seorang apa mendapat luka di kepala dan meninggal world selepas dialah mandi:

إِنَّمَا كَانَ يَكْفِيهِ أَنْ يَتَيَمَّمَ أَوْ يَعْصِبَ عَلَى جُرْحِهِ خِرْقَةً ثُمَّ يَمْسَحَ عَلَيْهَا وَيَغْسِلَ سَائِرَ جَسَدِهِ

Maksudnya: “Dia sepatutnya bertayammum sahaja dan membalut lukanya menjangkau kain, kemudian menyapunya dan bath seluruh badannya.”

Riwayat Abu Daud (336)

 

Hal apa sama also disebut di batin kitab al-Mu’tamad fi al-Fiqh al-Syafie oleh Syeikh Muhammad al-Zuhaili.

Hal ini juga bertepatan mencapai kaedah fiqhiyyah iaitu:

المشقة تجلب التيسير

Maksudnya: “Kesusahan akan bawa kepada kemudahan.”

Kami bawakan di sini salah satu dawabit dalam menggunakan kaedah ini, antaranya ialah:

Kesusahan yang tidak mampu dilaksanakan malalui mukallaf.

Tayammum dalam kondisi ini merupakan rukhsah daripada Syari’. Rukhsah di dalam kategori ini ialah dinamakan sebagai Rukhsah Tark (رخصة ترك). Iaitu seruan Syari’ kepada rukhsah disebabkan darurat atau keberhajatan dengan MENINGGALKAN perkara apa diwajibkan.

Adapun di sisi jumhur mandat ‘azimah iaitu menangkap hukum origin adalah lebih afdhal daripada mandatnya rukhsah, akan tetapi di batin isu di atas, sekiranya ianya membawa kepada mudarat dan kecelakaan maka rukhsah adalah harus dilaksanakan. Ini kerana untuk menolak kemafsadahan dan mudarat. Lebih-lebih lagi sekiranya keadaan pesakit apa mendapat nasihat dan panduan daripada pakar perubatan buat mengambil rukhsah.

Di sini tambahan kami nukilkan daripada al-Fiqh al-Manhaji berkenaan dengan syarat-syarat tayammum dan rukun-rukun tayammum:

 

Syarat-syarat Tayammum

Mengetahui masuk waktu solat.Mencari waiting selepas masuk times solat.Menggunakan debu tanah apa suci yang noël mengandungi tepung dan kapur.Menghilangkan kotor terlebih dahulu.Menentukan kiblat sebelum bertayammum.

 

Rukun Tayammum

Rukun tayammum ada tiga:

Berniat. Angkasa niat di batin hati. Melalui itu seseorang hendaklah berniat batin hatinya perbuatan tayammum tersebut, malah sunat melafazkannya mencapai kata, sahaja aku memerlukan solat, solat fardhu, solat sunat dan seumpamanya apa hendak dilakukannya. Apabila seseorang bertayammum dengan niat mengharuskan apa fardhu, itu boleh does beberapa amalan sunat apa lain bersamanya.Menyapukan debu negara ke maju dan kedua-dua belah tangan hingga siku menjangkau dua kali tepukan, yakni menepukkan dua tangan setelah atas debu tanah apa suci dan menyapukannya setelah seluruh muka. Then menepukkannya lagi ke atas debu tanah tersebut dan menyapukannya pula di ~ kedua-dua belah tangannya hingga siku mencapai cara tapak memanggang kiri menyapu groep kanan dan tapak tangan kanan menyapu groep kiri.

 

Ini berdasarkan hadith, daripada Ibn Umar RA sabda Rasulullah SAW:

التَّيَمُّمُ ضَرْبَتَانِ ضَرْبَةٌ لِلْوَجْهِ وَضَرْبَةٌ لِلْيَدَيْنِ إِلَى الْمِرْفَقَيْنِ

Maksudnya: “Cara bertayammum adalah dengan dua kali tepukan, sekali buat muka dan sekali lagi untuk kedua-dua belah tangan hingga siku.

Riwayat al-Daraqutni (1/256)

 

Sapuan tersebut hendaklah meliputi seluruh anggotaenam tayammum. Ini bererti sekiranya ada ronde di jari ia mestilah ditanggalkan ketika melakukan tepukan yang kedua supaya debu tanah boleh sampai setelah bahagian jari tempat ronde tersebut.

 

Tertib menurut cara yang telah disebutkan. Ini kerana tayammum perwakilan wudhu’ yang tertib adalah antara rukunnya. Malalui itu lebih kepala ia dulu rukun kepada penggantinya.

Lihat lainnya: Hp Bagus Harga 1 Jutaan - Deretan 20 Hp Harga 1 Jutaan Dengan Spek Terbaik

Akhir kalam, harapan dengan enlightenment dan penjelasan ini, dapatlah kita melakasanakan kewajipan keagamaan dengan lebih sempurna dan untuk mencocokkan dengan dewa agama. Amiin.