TERNAKAN UDANG LOBSTER waiting TAWAR (Cherax quadricarinatus) merupakan satu bidangusaha yang baru dan cantik mula popular di negara kita Malaysia. Ramai apa sebelum ini noël kenal become haiwan ini menjadi tertanya apakan dialah Lobster air Tawar. SebenarnyaLobster air Tawar atau dikenali kemudian LAT adalah haiwan jenis Omnivore yang berasal dari Australia dan Papua brand-new Guinea dan dikenali such Redclaw atau Crayfish. Diatas awalnya udang ini dibawa masuk nanti Malaysia sebagai ternakan hiasan dan pada tahun 2013 telah ia kemudian telah pun dikomersialkan kemudian ternakan bagi sasaran makanan yang lazat dan mendapat permintaan baik. Daripada ujirasa dilaporkan ia hampir sama debgan mencapai citarasa types lobster laut dan konon rendah kolestrol. Kini terdapat usahawan apa telah menternak secara komersil lobster ini dengan benefit pelbagai teknik.Di Malaysia kini LAT semakin popular dan berlebihan telah mula ternak Lobster air Tawar di rumah samada secara komersial dan juga kecil-kecilan di rumah karena dijadikan makanan, jualan anak benih untuk dibeli melalui penternak go dan juga sebagai ternakan hiasan. Kajian demonstrasi dimana harga pasaran Lobster air Tawar Matang pada five 2020 adalah ketergantungan kepada gred. Bagi udang apa berukuran4″ - 5″ dijual runcit dengan harga tentang RM 75.00 sekilogram, bagi dalam jumlah besar 5″ - 6″ pula berharga RM 90.00 sekilogram dan bagi udang bersaiz6″- 7″ pula adalah setinggi RM 120.00 sekilogram. Hanya mereka yang "berduit" dan shang makan udang lobster dimana become membelinya. Bagaimana itu? pun dari ditinjau penulis blog mendapati anak benih LAT dibeli mengikut saiz iaitu anak benih berukuran1″ berharga RM 1.00 seekor, bagi ukuran2″ berharga RM 3.00 seekor dan most besat berukuran 3″ berharga RM 5.00 seekor. Item malam Isnin ini batin blog "Anim Agro Technology" saya menulis lainnya mengenai usaha penternakan Udang Lobster air Tawar apa semakin menarik minat ramai untuk dijadikan jernih rujukkan milik mereka semua.

Anda sedang menonton: Harga pasaran lobster air tawar


*

Mereka apa ingin berkecimpong di dalam usaha penternakan LAT ini sebaiknya mempunyai ilmu knowledge asas dan lanjutan melalui kursus atau lawatan ke kolam komersil sedia ada. Terdapat perbezaan diantara LAT Jantan mencapai LAT Betina dimana cara mengidenifikasi boleh dilihat dari ciri khusus. Tradisional LAT jantan mempunyai garisan jernih berwarna oren kemerahan under sepit dan LAT betina tidak mempunyai garisan tersebut. Cara kedua untuk mendapat kepastian adalah dengan lanskapnya di bahagian bawah LAT dan LAT betina mempunyai 2 bulatan kiri dan kanan pada feet ketiga dari belakang. LAT jantan pulak noël memiliki bulatan tersebut. Batin pada itu memang penting diketahui bagaimana itu? cara pembiakan LAT. Ini kerana lazimnyaLAT membiak dengan cara bertelur. LAT betina ini adalah mula bertelur apabila ianya mencapai saiz 4” dan keatas sesuai ada juga yang mula bertelur ketika bersaiz 2.5”-3”. LAT Saiz 4” tradisional boleh hasilkan telur antara 80-300 benih telur dan jumlah ini adalah bergantung kepada saiz LAT, tahap kesuburan, kualiti wait dan kontak protein batin makanan LAT. Masa yg diperlukan untuk pengeraman telur adalah 40-45 hari. Maafkan saya yang menarik adalah makanan untuk menternak LAT, Kini sudah dipastikan dimana types makanan yang sering digunakanterdiri daripadaPellet,Kacang Hijau danUbi Kentang.Sebagai memberi makan tambahan boleh thalamus daripada tumbuhan akuatik sebagai jenis Hydrillia, Azola, Keladi Bunting dan Kiambang. Jenis memberi makan lain buat udang ini walau pun ia tidak digalakkan keer boleh berakibat air cepat tercemar termasuk Nasi, Telur Rebus, content Ayam, isi Ikan, Usus Ayam dan juga Sisa Makanan.
*

Tinjauan penulis blog nanti Mai farm di Kalumpang, Selangor making dimana udang LAT ini menarik untuk sama-sama dibincangkan (Sila melihat foto disebelah). Tinjauan ini mendapati dimana LAT atauUdang kara Air Tawar ini memang pantas diternak secara komersil jika kolam mendapat belakan wait bersih tidak tercemar kemudian daripada persekitaran gunung berhampiran dan ada kepakaran karena aktiviti menternaknya.Udang karang tipe ini atau lebih dikenali sebagai "lobster" ini merupakan piring enak tetapi berharga mahal. Di ladang ini harga ladang udang apa bersaiz 5 - 6 inci ialah RM60 - RM 80 sekilogram. Lobster waiting Tawar (LAT) ini merupakan tipe Red nipper (bersepit merah) accordingly ia juga adalah berasal dari jenis krustasia apa hidup di sungai-sungai small di north Australia. Walaupun saiznya lebih kecil berbanding udang kara laut ini adalah tetapi isinya mendapat permintaan tinggi keer isinya dilaporkan memang lebih enak. Paling penting dengan melakukan penternakan ini adalah buat mendapatkan baka indunya. Bagi putra sulungnya induk sebaiknya ia diambil dari induk bersaiz matang karena ia dijadikan induk mencapai sebaiknya berumur 7-10 bulan. Saiz sesuai bagi induk jantan adalah berukuran 4 inci setelah atas manakala saiz induk betina pula sekitar 3.5- 4.0 inci keatas. Biiasanya seperti induk betina apa sihat mampu karena menghasilkan sebanyak 80 - 300 benih telur setiap kali bertelor. Pemberian makanan dilakukan 2 kali sehari iaitu sebanyak 30 % times pagi dan 70 % another diberikan pada waktu petang. Sebaiknya thalamus pelet memberi makan dari jenisyang boleh tenggelam di dalam air (Kalau untuk ikan dari pelet apa terapung). Papan tambahan lain adalah such jenis kekacang dan sayuran dimana ia also seeloknya dimasak terlebih sebelum atau ia dikisar halus.
*

Sebaiknya kaedah penternakan udang lobster ini dipilih sama ada itu kolam simen, kolam kanvas atau pun types tangki fiber. Kualiti air bagi setiap cekungan ternakan mesti mempunyai diperoleh air tersendiri sama ada dari sungai dan bekalan air bawah tanah (lokasi inni mendapat waiting bersih dari gunung). Air dari sumber sebegini kerajaan dengan kontak mineral yang diperlukan untuk udang lobster ini. Sebarang sumber air haruss dikumpulkan batin satu angkasa dan diheningkan (dibiarkan) sekurang-kurangnya sehari semalam pad lokasi lain. Ini bertujuan memendapkan bahan-bahan terlarut dalam air sebagai kelodak ataukah lumpur. Kontak klorin batin air (Jika ada) juga harus dirawat atau dihapuskan terlebih dahulu dengan anti-klorin. Melunakkan air yang sesuai ialah antara 25 - 29 darjah Celsius dengan pH air benar 7- 9 dan pastikan sesuai air sentiasa jernih. Perlu juga diberikan garam air atau ia bergantung pada kandungan air diatas bekas apa diguna. Oksigen apa terlarut dalam air sangat berbiaya dimana ia boleh di pam mencapai saiz yang sesuai karena memastikan waiting sentiasa mengalir dan menghasilkan buih oksigen dan p ini perlu beroperasi 24 pukul (Ladang ini tidak memasang pam ketika tinjauan dibuat). Keperluan alat khas karena udang lobster ini menjadikannya seperti tempat persembunyiannya. Ia amat berbiaya semasa days siang dan wanita hamil kulit. Digunakan hidupan atas air seperti keladi bunting atau kangkung serta keuntungan batang paip PVC atau tipe kayu yang sesuai mencapai saiz lobster. Ia penting buat proses hamil kulit dan pembesaran udang. Perlu tambahan tempat persembunyian untuk mengurangkan proses kanabalisme (carnivore atau makan sama sendiri). Jumlah kepadatan populasi sesuatu secara spasial ternakan harus dihadkan untuk mengelakkan kanabalisme. Lazimnya induk matang akan melakukan proses penetasan telur anak udang dan pembesaran dalam akuarium terkawal mencapai memindahkan induk jantan usai lain ruang angkasa dipilih. Secara spasial penetasan boleh berupa akuarium dalam jumlah besar 40 cm x 30 centimeter x 30 cm. Apa pun usai 8-15 hari maka anak lobster siap memiliki bentuk yang mirip ­induknya dan sesuai buat dipindahkan ke tempat ternakan yang terpisah dari induknya. Sebaiknya benih apa ditebarkan berumur 8-15 days dengan kepadatan 20-30 ekor/m2 luasbutuh kolam. Pemeliharaan pertama telah dilakukan selama 2 bulan. Selanjutnya, pemeliharaan dilakukan selama 4 bulan buat memperoleh lobster 20-30 gram/ekor. Semuga item ini memberi info bantuanhalaman kepada segenap pembaca blog anim agro technology kali ini. Wasallam!...

Lihat lainnya: 5+ Cara Ambil Story Instagram Orang Lain, Gak Perlu Aplikasi Tambahan!


*

*

SESUAI DITERNAK... Pengusaha MALAYSIA...HARGA MAHAL...SETANDING yang ASLINYA...MARI MENTENAK... Potensial MEMANG ADA...By,M Anem,Senior Agronomist,Precint 11, Putrajaya,WP Putrajaya,Malaysia.(27 Muharram 1442H).