Salah satu watak kartun yang most dikenali penuh sesak ialah Hello Kitty. Watak kucing yang menjadi simbol kawaii (comel) menyertainya mempunyai die hard fanyang penuh sesak di banyak negara. Hasil daripada populariti yang diperolehi selama banyak dekad, Hello Kitty dilabel kemudian rangkaian media kartun kedua paling laris selepas Pokemon.

Anda sedang menonton: Kisah di balik hello kitty

*

Gambar Fan guy Yee

Di di samping itu popularitinya yang luar biasa, terdapat saga asal-usul menyeramkan yang menyelubungi kartun Hello Kitty tersebar di internet. Berikut adalah kisahnya.

Urban legend Hello Kitty

Menurut legenda, Hello Kitty acibe dicipta melalui seorang banci dari China pada sekitar lima 1970-an. Ia mengatakan bahawa feminin itu mempunyai seorang anak perempuan apa didiagnosis dengan penyakit kanser mulut.

Doktor memberitahu banci itu bahawa kesihatan anak laki-lakinya semakin merosot dan tiada what yang mereka mampu lakukan karena menyelamatkan nyawa anak kesayangannya itu.

Si ibu noel berputus asa dan itu melawat setiap kuil yang ada karena mendoakan kesihatan anaknya. Namun, tiada sebarang perubahan active membuatkan si medang semakin hilang harapan.

Ibu yang terdesak itu then mencuba ikhtiar terakhir iaitu dengan keuntungan ilmu hitam. Dialah mula terlibat mencapai upacara dan pemujaan syaitan. Menurut legenda lagi, itu telah untuk membuat perjanjian dengan heck dalam usaha untuk menyelamatkan anaknya.

Perjanjian mencapai iblis


*

Untuk memulihkan anak perempuannya, iblis telah tuntutan sesuatu seperti balasan. Si tengah diminta mencipta satu watak yang menarik minat kanak-kanak di seluruh dunia. Gudang di bawah tanah mahu manfaat populariti watak menemani itu bagi memperdaya seramai could orang karena menyembahnya.

Apabila anak perempuannya mengingat daripada kanser, si medang menunaikan janjinya kepada iblis dengan mencipta watak Hello Kitty.

Wanita akun itu mencipta Hello Kitty tanpa mulut, kononnya bagi melambangkan anaknya yang menghidap kanser mulut. Konon sesiapa yang membeli barangan Hello Kitty acibe mempelawa iblis ke dalam trần mereka.

Malah, Hello Kitty juga sering tangan kedua oleh golongan pemuja syaitan kemudian lambang rahsia logo design watak menemani itu ditatukan diatas kulit mereka. Pemuja syaitan juga memberi gelaran kepada Hello Kitty sebagai "Anak banci Syaitan".

Kisah sebenar Hello Kitty

*

Sebenarnya, kisah legenda tadi adalah mitos semata-mata dan noel berasas. Watak fiksyen Hello Kitty acibe dicipta oleh artis bernama Yuko Shimizu untuk syarikat Sanrio pada lima 1974.

Pada mulanya, Hello Kitty merupakan watak bagi hiasan diatas beg tangan. Sanrio adalah sebuah syarikat yang khusus batin produk berkaitan budaya kawaii (comel) Jepun dari awal 1960-an lagi.


Yuko mencipta Hello Kitty tanpa mulut supaya peminat dapat ditampilkan perasaan mereka diatas patung itu. Jika dari mereka sedih maka patung boleh digambarkan turut bersedih dan jika their gembira, maka patung itu also sedang bergembira.

Hello Kitty were kegilaan ramai dalam sekelip mata. Bukan sahaja ia renowned di Jepun tetapi juga di seluruh dunia. Ia dulu aset terbesar syarikat Sanrio dan francais Hello Kitty berjaya memperoleh lebih daripada RM 330 bilion sepanjang 47 tahun penciptaannya.

*

Walaupun Senrio mempunyai lebih 400 watak fiksyen lain, Hello Kitty merupakan watak paling berjaya sehingga dulu trademarksyarikat itu. Populariti watak menemani itu semakin melonjak naik pada akhir 1990-an apabila Mariah carey menggunakan Hello Kitty such fesyennya.

Kisah Pembunuhan Fan man Yee

Walaupun kisah Hello Kitty yang dikaitkan dengan heck tadi adalah mitos, namun terdapat satu kisah hitam apa benar-benar berlaku dikaitkan menjangkau watak kucing comel itu.

Pada lima 1999, satu pembunuhan kejam telah berlaku di Hong Kong apa dikenali kemudian Pembunuhan Hello Kitty. Kisahnya bermula apabila seorang wanita apa bekerja seperti pelayan kelab malam telah pencurian dompet penyimpangan seorang pelanggannya.

Dia then diculik, dikurung dan diseksa oleh tiga people lelaki selama satu bulan di sebuah pangsapuri. Perempuan itu then dibunuh (atau mungkin dies disebabkan kecederaan). Kepalanya kemudian dipotong dan disembunyikan batin sebuah patung Hello Kitty besar berbentuk ikan duyung.

Lihat lainnya: Streaming Nonton Film India Mohabbatein Suara Bahasa Indonesia


*

Kejadian itu dilaporkan melalui seorang remaja yang juga merupakan teman banci kepada deviasi seorang suspek. Gadis apa turut bersekongkol batin pembunuhan itu mendakwa bahawa dia sering diganggu hantu feminin yang sekarat itu sehingga noël tahan dan memberitahu pihak berkuasa.

Rujukan:

1.Sejarah Hello Kitty

2.Watak kartun kucing comel yang dulu kegilaan ramai

3.Urban Legend Hello Kitty

4.Pembunuhan Hello Kitty


kitty white, informasi, kawaii, yuko shimizu, killer hello kitty, perjanjian menjangkau syaitan, mitos, sanrio,