Tidur adalah proses merusak bagi segenap hidupan dan ia sangat penting untuk kesihatan berbadan manusia.

Anda sedang menonton: Tidur 3 jam sehari cukup

Tidur membenarkan organ manusia berehat selepas melakukan pelbagai pergerakan di siang hari.


BACA: Mengapa Boleh bentuknya ‘Hari Tidur Sedunia’?

Ramai pakar mengatakan, individu tangga dewasa meminta kira-kira enam hingga lapan pukul waktu tidur dan kanak-kanak requires tidur apa lebih lama buat proses tumbesaran.

Walhal, acibe kita hanya memerlukan tidur selama 3 pukul sahaja karena badan kembali berasa cergas.

Bagaimana tidur 3 jam boleh mendapatkan kualiti sama seperti tidur 9 jam?

Berikut merupakan perkongsian seorang pengguna Facebook, Roslin Raselip apa dinukilkan malalui Dr Noorhisam dari Tahfiz Medic bahawa batin sehari kita hanya memerlukan tidur selama 3 pukul sahaja.

“Saya cuba, saya tidur sekitar jam 11-12 malam dan cuma bangun lebih baru pukul 3pagi tetapi saya bangun dengan rasa mengantuk dan letih. Kekadang saya tertidur lebih baru dan bangun jam 4.30 pagi.

“Saya syak, mungkin sistem badan saya yang noël berfungsi mencapai baik menyebabkan saya noel dapat bangun dengan cergas such yang dirancang.

“Tetapi saya pelik, bilamana ada hari-hari tertentu, tika saya ‘tanpa rela’ sering tertidur pada jam 9 malam, seterusnya secara automatik, tentang jam 2 pagi saya pasti become terjaga.

“Biji mata saya segar lalu saya pun bangun karena melakukan aktiviti-aktiviti rutin saya tidak punya mengantuk! Saya pelik!.

“Rupa-rupanya what yang berlaku di ~ saya ndak suatu yang abnormal. Saya menemui jadwal acara karya Dr Hamza Al-Hamzawi.”

Menurut kajian beliau, buat bangun mencapai cergas, kita tak harus tidur selama 8 jam kemudian kajian barat. Hanya cukup mencapai tidur selama 3 jam sahaja.

Tetapi times tidur akun itu mestilah dari jam 9 malam hingga 12 malam (tapi itupenggunaan di zaman muncul ini kalau untuk kita dapat tidur benar pukul 10 dan bangun jam 2 pagi, menyertainya dah lebih dari baik).

Berdasarkan sunnah, Rasulullah saw sememangnya tidur di mulai malam kerana tidur pada waktu ini adalah times tidur yang most bermanfaat.

Seseorang itu boleh dapat 80 peratus daripada tidur apa nyenyak pada waktu ini.

Waktu ini juga terdapat ‘baraka’ menyindirnya iaitu sejam waktu tidur dirantai dengan tiga kota waktu tidur.


Pada masa ini kelenjar pineal mengeluarkan hormon melatonin iaitu membantu kita untuk tidur.

*

Tidur 12.00 malam – 2.00 pagi

Waktu ini terdapat 20 peratus times tidur nyenyak dan selebihnya iaitu 80 peratus adalah ‘dream sleeping’ yang noël berguna. Pada masa ini tidur sejam dirantai dengan sejam waktu tidur.

Tidur 2.00 pagi – 5.00 pagi

Ini sebenarnya bukan lagi times tidur tetapi adalah times yang most sesuai untuk menghafal, mengingati Allah, berzikir, Istighfar dan penumpuan mental.

Tidur siang – fajr

Tidur pada waktu ini adalah waktu tidur yang tidak bermanfaat keer tiga kota tidur rantai dengan sejam times tidur, ditambah dengan kelesuan, kekeliruan, dan hilangnya fokus.

Tidur dari fajr hingga terbitnya matahari


Kelenjar pineal mengeluarkan hormon lain iaitu ‘serotonin’ iaitu dari fajr sehingga terbitnya matahari mencapai syarat seseorang akun itu mestilah siap bangun.

Bagi mereka apa solat Subuh dan duduk mengingati Allah, pada waktu ini adalah mendesak sesuai untuk berzikir dan does aktiviti harian.

Pembebasan melatonin melalui kelenjar pineal berkurangan selepas 40 five dan organisasi selepas 50 tahun.

Kemudian seseorang akun itu harus memanfaatkan what yang telah tersimpan di dalam badan sehingga sepanjang hayatnya.

Jadi, jika seseorang mendapat alzheimer dan permulaan dementia, bermakna dialah telah tidur lewat sepanjang hidupnya.

Lihat lainnya: 4+ Arti Mimpi Istri Melahirkan Anak Laki Laki, Arti Mimpi Istri Melahirkan, Pertanda Apa Ya

Maka, 3 kota adalah 9 pukul tidur. Sebab akun itu ramai apa bangun tersedar jam 1 pagi kerana badan siap rasa cergas full umpama telefon kita yang dicaj 100 peratus.